Badestiger på en L23.

Hvilke modeller og hvad skal man være opmærksom på.

Ud over at man en rolig dag kan ankre op på stranden og tage sig en dukkert, skal man jo nok også tænke på, at en stige skal være en sikkerhed for, at den ved mand over bord i blæsevejr, også kan klare denne opgave.

Et kik på en del L23-ere viser en mangfoldighed som måske ikke alle kan klare ovenstående krav...

 


Denne stige kan vippes op i det øverste beslag. Hvis man sejler med den, kan en singlehand sejler i vandet ikke nå at nedfælde stigen. Det er også en stige hvor nederste trin knap nok når vandet.

 

En enkel bøjle/trin er noget af det enkleste; men sikkert ikke til megen nytte.
 
Her noget af det rigtige. På de to første skal stigen sidde så lant nede som muligt, så den er nemmere at nå fra vandet. Samtidig kommer nederste trin også længere ned. God længde og med en moderat afstand fra skroget. Man skal tænke på at der skal være plads til foden så den ikke "smutter" når man skal op.
 

Lavt punkt for nedfældning. Stor afstand mellem trin og skrog. Kunne måske have et trin mere nede i vandet.
Men se her hvad denne stige klarede...

Ved ufrivillig vandgang er det godt man kan "hjælpe". Bemærk at nederste trin knapt rører vandet.
Vi er jo ikke alle sportstrænede, som Dorte der her kom op ved egen hjælp..

 

Her er der vist taget større hensyn til placeringen af bådens navneskilt. Men en stige med god afstand mellem trin og skrog og
som her vises under en praktisk øvelse..

Dette er under søsejlads - Hvad hvis det var på åben hav. Det endte godt, manden, der hænger i spilertovværket, kom op, efter spileren var sikret :-)
 

Kun et trin der kan nedfældes og som ikke når vandet. Stor afstand mellem stige og skrog. Måske for meget da foden kan glide mellem og hvad gør man så.
 

Lavt nedfældningspunkt. Lang stige over og under vand. God afstand mellem stige og skrog. Man kan desværre ikke se hvor mange trin stigen har. Man må håbe at hængslerne nederst kan holde når en stor våd sejler træder op.
 

Lavt nedfældningspunkt. Lang stige også under vand. God afstand mellem stige og skrog.
Bemærk de brede skridsikre trin !!!!

 

Livsfarlig - Kun en hængslet bøjle som, når den er nedfældet, ikke har noget man kan hale sig op i med armene.!!
En aften, hvor en sejler skulle om bord, faldt han i vandet og forsøge efterfølgende at komme op i båden. Under dette forsøg smuttede benet mellem bøjlen og skroget, og det var umuligt efterfølgende at komme op ved egen hjælp. I dette tilfælde fik det en god udgang; men det kunne ha endt grueligt galt...

 

Hans D140 Zero.